Želiš postati volonter ili donirati pomoć? Volontiraj ili Doniraj

Blog

Obavijesti

Svjetski dan prevencije utapanja

Svjetski dan prevencije utapanja

Dana 25.07. obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja. Hrvatski Crveni križ uključio se u obilježavanje a Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška organiziralo je radionice za učenike  četvrtih razreda u svih 11 osnovnih škola na našem području kako bi djeci i mladima skrenuli pozornost na prevenciju i ponašanje na vodama s ciljem zaštite sigurnosti života. Radionicu „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“ slušalo je 310 djece.

Utapanje nema jedan uzrok kao niti samo jedno rješenje ali može se spriječiti. U proteklih deset godina u Republici Hrvatskog prosječno godišnje umre 85 ljudi. Većina tih smrti može se spriječiti putem jednostavnih rješenja kao što je postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi, osiguravanje sigurnih mjesta daleko od vode za predškolsku djecu s neprekidnim nadzorom, podučavanje plivanja, podučavanje kodova za sigurnost na vodi i vještina spašavanja te zapošljavanje spasilaca na kupalištima.

Iskustva naših spasilaca kažu da do nesreća najčešće dolazi zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanje uputa i znakova na plažama te puštanja djece u vodu bez nadzora.