Želiš postati volonter ili donirati pomoć? Volontiraj ili Doniraj

Blog

Akcije

Svečana dodjela priznanja jubilarnim darivateljima krvi

Svečana dodjela priznanja jubilarnim darivateljima krvi

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška jučer je održana tradicionalna svečanost dodjele priznanja zaslužnim dobrovoljnim darivateljima krvi. Kako je istaknuo ravnatelj Dario Pauković, prilika je to zahvaliti svim darivateljima na toliko puta iskazanoj hrabrosti i nesebičnosti, a zahvalnice, medalje i priznanja dobili su darivatelji koji su 25, 35, 40, 50, 75, 100 i čak 150 puta darovali krv. Pozdravne riječi okupljenim darivateljima krvi uputio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška Dario Pauković:

– Hrvatska svake godine obilježava Dan hrvatskog crvenog križa 22. listopada i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada. Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava tri velike obljetnice, 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Dani su to kada želimo podsjetiti na sve djelatnosti Crvenog križa, na sve one ljude, volontere, darivatelje, sve one koji su uključeni u lanac dobrote i humanosti. Danas ćemo zahvaliti darivateljima krvi, ovim skromnim, samozatajnim ljudima koji su danas s nama. Svakodnevno, godinama čine dobra djela i zato ne traže ni pažnju ni veliku pozornost. A to su, zapravo, ljudi koji čine velika djela jer činjenica je da jedna doza krvi može spasiti čak tri života. Dan darivatelja krvi prilika je zahvaliti svima koji su učinili ovu plemenitu gestu i pozvati ostale da učine isto. Svi vi koji ste se okupili danas i koji ćete primiti priznanja istinska ste vrijednost ovoga društva i budite ponosni na činjenicu da vaša plemenitost spašava živote, stoga vam hvala na tome – istaknuo je Pauković.

Riječi zahvale darivateljima krvi uputili su i predsjednik Hrvatskog crvenog križa prim. dr. Josip Jelić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška Zrinka Ferenčina, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog vijeća Gornjih Bogićevaca Željko Klarić.

– Danas želimo zahvaliti darivateljima krvi na njihovoj dobroti i plemenitosti te skrenuti pozornost na važnost darivanja krvi u spašavanju ljudskih života. Darivatelji krvi svojom dobrotom i plemenitošću darujući sebe, spašavaju tuđe živote, stoga je najmanje što možemo učiniti posvetiti im jedan dan i od srca im reći: Hvala. Danas kada je tempo života ubrzan, kada svi jurimo za obvezama, darivatelj/ice krvi odvoje vrijeme da bi potpuno anonimno, besplatno i solidarno dali dio sebe, dio svog tijela za nekog nepoznatog koga nikada neće vidjeti. Toliko je ljepote u ovom činu – istaknuo je, između ostalog, prim. dr. Josip Jelić.

Evo nagrađenih…

Uslijedila je i dodjela priznanja:

Priznanje za 150 puta darovanu krv primio je Branko Tomek iz Cernika.

Priznanja za 100 puta darovanu krv primili su Vjekoslav Ivanišević i Zoran Mitić.

Priznanja za 75 puta darovanu krv primili su Darko Bokulić, Mato Knežević, Safet Melić i Vlade Vučetić.

50 puta su darovali krv i priznanja dobili Antun Brajdić, Zvonimir Jakovac, Tomislav Matešković, Ivica Pišonić, Nikola Trapić i Mladen Švađumović.

Priznanja za 35 puta darovanu krv u kategoriji „žene”, što je u razini (kao muškarci 50) dobile su Željka Ćorković i Maja Krstanac.

Priznanja za 40 puta darovanu krv primili su Marijan Bakunić, Goran Bjelopetrović, Branko Bojić, Ivica Blažić, Andrija Ciprić, Mario Ferković, Roko Ivanović, Zrinko Kapetanić, Zlatko Kolić, Miro Marić, Bruno Menegoni, Josip Šimunović, Krunoslav Turski i Nedjeljko Zečević.

Priznanja za 25 puta darovanu krvi u kategoriji „žene” (kao muškarci 40) primili su Mirjana Dakić, Margarita Jurić, Ivana Radošić, Iva Rakonić, Barbara Savi i Nataša Stipić.