Želiš postati volonter ili donirati pomoć? Volontiraj ili Doniraj

Blog

Obavijesti

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – 14.06.2024.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – 14.06.2024.

Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krv ili krvni pripravci u liječenju teških i životno ugrožavajućih oboljenja. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti duže i kvalitetnije. U svibnju 2005. godine, tijekom 58. Svjetske Zdravstvene Skupštine, ministri Zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su donijeli Deklaraciju kojom se obvezuju na ustrajnu podršku dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Putem Rezolucije WHA58.13, odredili su 14. Iipnja kao Svjetski dan darivatelja krvi. Rezolucija potiče države članice da podržavaju i osiguravaju provođenje dobro organiziranih, nacionalno koordiniranih i održivih programa prikupljanja krvi. Tako ustrojen i kontroliran sustav omogućuje prikupljanje dovoljne količine sigurne krvi za potrebe oboljelih osoba.

Nažalost, u mnogo zemalja potrebe premašuju dostupnost, čime je opskrba sigurnom i kvalitetnom krvlju dovedena u pitanje. Dobrovoljni davatelji krvi srž su sigurnih i dostatnih zaliha krvi, međutim bitno je istaknuti i ulogu koju čine dobrovoljnih davatelji plazme i krvnih pripravaka u liječenju osoba sa širokim rasponom kroničnih oboljenja, kao što su hemofilija i bolesti imunološkog sustava.

USREDOTOČENOST OVOGODIŠNJE KAMPANJE
Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi, ove 2024. godine predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti u kojoj bi sigurna transfuzija krvi bila podjednako dostupna svima. Ovogodišnja globalna kampanja nosi slogan:

“20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi – 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi”


Ova kampanja obilježava prekretnicu i duboki utjecaj koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi, plazme i krvnih pripravaka za pozitivan i spasonosan utjecaj koji su imali na svijet. To je ujedno i prilika za motiviranje što više pojedinaca na akciju i zajedništvo u dobrovoljnom davanju krvi.