Želiš postati volonter ili donirati pomoć? Volontiraj ili Doniraj

Blog

Akcije

Pazite na svoje mališane, ne ostavljajte ih u automobilima!

Pazite na svoje mališane, ne ostavljajte ih u automobilima!

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška i djelatnici Hrvatskog crvenog križa proteklog su petka održali preventivnu aktivnost s ciljem osvješćivanja roditelja ili skrbnika na opasnosti od izlaganja suncu i ostavljanja djece u automobilima koji se vrlo brzo pregriju pri visokim temperaturama. Građanima su podijeljeni letci s preporukama stručnjaka uz savjete za odgovorno, oprezno i savjesno ponašanje i zaštitu njihovih mališana.

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, propisana je kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Iznimno je važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu!

Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo. Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i sl.). Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Izvor: 035portal.hr